Διαγωνισμός Δημοτικού 2016

Τελευταία νέα:

18/1/2016: Ανακοίνωση τελικού του διαγωνισμού «Ο Γαλαξίας μας»


 

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώθηκε πέρυσι, ο WRO Hellas ανακοινώνει την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για μαθητές του Δημοτικού, ηλικίας 8-12 ετών, που θα ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2016.

 

Δηλώστε σήμερα συμμετοχή στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά του Δημοτικού με θέμα «Ο Γαλαξίας μας»!

 

Το θέμα του διαγωνισμού

O εβένινος ουρανός, διάσπαρτος με αστέρια, ανέκαθεν γέμιζε με δέος την ανθρωπότητα. Από τη μία, τα αστέρια όμορφα και απόμακρα συνάμα, από την άλλη έσωσαν τις ζωές γενναίων ταξιδιωτών. Οι ευγνώμονες αυτοί άνθρωποι έδωσαν ονόματα στους αστερισμούς, ανακάλυψαν συσκευές και εργαλεία για να τα παρατηρήσουν το βράδυ καλύτερα, σχεδίασαν ουράνιους χάρτες και δημιούργησαν άτλαντες.

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για όσα σχετίζονται με τα άστρα και τον Γαλαξία μας. Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν μηχανισμούς, όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, για τον υπολογισμό των φάσεων και εκλείψεων της Σελήνης.

Συσκευές που είναι παρόμοιες με ρουκέτες εμφανίστηκαν πρώτη φορά κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. στην Κίνα. Τώρα όλοι μπορούν να τις δουν στις διακοπές – είναι τα πυροτεχνήματα! Η επιστήμη και η τεχνολογία έκαναν ένα μεγάλο βήμα για την ικανότητα σχεδιασμού πολύπλοκων οχημάτων που χρησιμοποιούν αεριοπροώθηση μόλις τον 19ο αιώνα.

Αργότερα, η επιθυμία της κατάκτησης του διαστήματος μετατράπηκε σε κούρσα. Χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικές χώρες εργάστηκαν σκληρά για να εφεύρουν και να αναπτύξουν πυραύλους, δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς, ρομπότ τα οποία είναι ικανά να εργαστούν σε εξωτερικό χώρο και σε άλλους πλανήτες.

Το όνομα της φετινής πρόκλησης του διαγωνισμού Δημοτικών Lego WeDo είναι «O Γαλαξίας μας».

 

Ανακοίνωση

Κανόνες διαγωνισμού

Απαραίτητος εξοπλισμός

Παραδείγματα κατασκευών

 

Διευκρινίσεις

• Η σύνδεση των αισθητήρων με τον υπολογιστή γίνεται μέσω Hub (WeDo) και USB σύνδεση (εκτός από τον αισθητήρα ήχου που είναι το μικρόφωνο του Η/Υ).

• Υπάρχει η δυνατότητα για όσες ομάδες δεν διαθέτουν δύο Hub, να τοποθετούν τον ένα αισθητήρα στον hub να παρουσιάσουν τον πρώτο αυτοματισμό και κατόπιν να αφαιρούν το πρώτο αισθητήρα και να τοποθετούν τον δεύτερο αισθητήρα για να παρουσιάσουν τον δεύτερο αυτοματισμό.

• Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και σε περίπτωση χρήσης 2 μοτέρ και αισθητήρα μέσω ενός Hub.

• Όλα τα μέρη της κατασκευής που εμπεριέχουν αυτοματισμούς ή μηχανικά μέρη κινούμενα με μοτέρ θα είναι με Lego στοιχεία. Μέρη της κατασκευής όπως επιφάνεια πλανητών κρατήρες κλπ, μπορεί είναι κατασκευασμένα με υλικό όπως φοαμ χαρτί κλπ.

 

Τεχνικές Προδιαγραφές

  • Στις ομάδες θα δοθεί χώρος έκτασης 2m x 2m x2m.
  • Όλα τα υλικά μέρη του project θα πρέπει να χωρούν στο δοθέντα χώρο.
  • Στις ομάδες θα διατεθεί ένα τραπέζι μεγέθους περίπου 120εκ x 60 εκ καθώς και ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Αγωνιστικό μέρος

Οι ομάδες θα πρέπει κατά την διάρκεια του διαγωνισμού να:

•  Ετοιμάσουν την κατασκευή τους.

•  Ετοιμάσουν το χώρο που θα τους διατεθεί (συμπεριλαμβανομένου τοποθέτησης poster κτλ).

•  Περάσουν από έλεγχο για εναρμόνιση με τους κανονισμούς.

•  Επιδείξουν και παρουσιάσουν το project στους κριτές και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των κριτών.

•  Επιδείξουν και παρουσιάσουν το project στο κοινό.

Κατά την στιγμή της εγγραφής (registration) στον διαγωνισμό, οι ομάδες πρέπει να παραδώσουν ένα cd το οποίο θα περιέχει παρουσίαση, βίντεο, διαγράμματα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό σχετικό με το project, καθώς και τη συναίνεση των γονέων για την χρήση των φωτογραφιών.

Κατά την στιγμή της παρουσίασης θα πρέπει να παραδοθεί στους κριτές μονοσέλιδη ή δισέλιδη παρουσίαση με τα βασικά χαρακτηριστικά του project.

Όσοι προκριθούν στον τελικό του Πανελλήνιου διαγωνισμού, υποχρεούνται να ανεβάσουν ένα βίντεο του Project διάρκειας περίπου 3 λεπτών και να αποστείλουν το link στην Οργανωτική Επιτροπή πριν από τον τελικό.

 

Αξιολόγηση

Για την κρίση των project θα διατεθούν ακριβώς 10 λεπτά σε κάθε ομάδα, 5 λεπτά για την παρουσίαση από την ομάδα και 5 λεπτά για ερωτήσεις από τους κριτές.

 

•  Οι μαθητές θα παρουσιάσουν το project το οποίο έχουν δημιουργήσει και θα αναφέρουν με ποιο τρόπο σχετίζεται με το κεντρικό θέμα του διαγωνισμού.

•  Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της λειτουργίας του project στην επιτροπή, με έμφαση στην παρουσίαση των (δύο έως τεσσάρων) αυτοματισμών.

•  Θα παρουσιαστεί το  λογισμικό του Scratch, με αναφορά στην διασύνδεση και έλεγχο των αυτοματισμών, καθώς και στην εικονική αναπαράσταση με animation του αυτοματισμού.

•  Οι μαθητές θα επιλέξουν έναν από τους αυτοματισμούς και θα τον  εμφανίζουν στο εικονικό περιβάλλον του Scratch Κατά την επίδειξη θα πρέπει ο αυτοματισμός να λειτουργεί και στο πραγματικό και στο εικονικό περιβάλλον.

•  Οι μαθητές θα απαντήσουν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις των κριτών, σχετικές με το project.

Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε είδους βοήθεια από τους προπονητές στις ομάδες.

 

Βαθμολόγηση

grading

 

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό

 


Κατεβάστε το Scratch 2

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τον επεξεργαστή έργων του Scratch 2.0 για να δουλεύετε πάνω στα έργα σας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτή η έκδοση λειτουργεί σε Mac, Windows, και μερικές διανομές των Linux (32 bit).


E-book για το Scratch 2 (Περιέχει δραστηριότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής)


 Πρόταση για διδασκαλία Η/Υ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Διερευνητική Μάθηση)