O WROHellas σχολίασε σχετικά στη δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο 50 του πολυνομοσχεδίου

Στην ευρύτερη προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών και σπουδαστών να διαγωνιστούν και να αριστεύσουν στο εξωτερικό, ο WROHellas σχολίασε σχετικά στη δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο 50 του πολυνομοσχεδίου «Θέματα καθ’ υπέρβαση εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες» ως ακολούθως:

 

Το 2009 η χώρα μας έγινε μέλος της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O. (World Robot Olympiad).
Από τότε έως και σήμερα έχουμε διοργανώσει επιτυχώς έξι (6) Πανελλήνιους Διαγωνισμούς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και οι νικητές των οποίων έχουν συμμετάσχει αναλόγως στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο 2015 από τον εκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών WRO Hellas υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Για να φθάσουμε στο πανελλήνιο διαγωνισμό την τρέχουσα σχολική χρονιά διοργανώνονται προκριματικοί διαγωνισμοί σε κάθε μία από τις δεκατρείς (13) περιφέρειες της χώρας μας. Οι αγώνες ακολουθούν το πρότυπο του Πανελλήνιου διαγωνισμού και στηρίζονται στις προκλήσεις της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι: «Ρομποτικοί εξερευνητές». Η φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διεξάγεται στην Ντόχα του Κατάρ, το Νοέμβριο του 2015 φιλοξενούμενη από το Υπουργείου Παιδείας του Κατάρ.

Το σχολικό έτος 2013-2014 διοργανώσαμε σε συνεργασία με Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τοπικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Η 11η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας, φιλοξενούμενη του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, όπου οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το πλούσιο ταλέντο και το επιστημονικό τους υπόβαθρο, αντιπροσωπεύοντας επάξια τη χώρα μας αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε ένα σύνολο 100 συμμετοχών παγκοσμίως.

Η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα χειρισμού όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και το ομαδικό πνεύμα της Ελληνικής αποστολής ‘Team Minders’ υπερίσχυσαν και χάρισαν στους Έλληνες μαθητές την 7η θέση στην Open κατηγορία της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση καθώς ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 – 18 ετών να κατανοήσουν τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (Science Technology Engineering Mathematics – STEM), επιτρέποντάς τους να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Επίσης, το σχολικό έτος 2012-2013 η ελληνική αποστολή με ομάδα Δημοτικού “TeamWork” από τη Δυτική Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα με την 7η θέση παγκοσμίως, ότι η συλλογική σκέψη, η μεθοδικότητα και η προσήλωση στον κοινό στόχο, που πραγματώνονται μέσα από τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι», μπορούν να καταστήσουν κάθε στόχο εφικτό, όσο μακρινός και δύσκολος μπορεί να φαντάζει.

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί το εργαλείο για την εμπλοκή των μαθητών σε αυθεντικές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν την επίλυση ανοιχτών προβλημάτων εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότερη οικοδόμηση της γνώσης. Επιπλέον η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι γεγονός που την καθιστά διασκεδαστική για τους μικρούς μαθητές.

Η εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η πρωτοβουλία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, μέσω της ενεργής και έμπρακτης συμμετοχής στη διοργάνωση των Περιφερειακών Διαγωνισμών Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτούν την ανοιχτή και απρόσκοπτη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με κάθε αρμόδιο φορέα για την προώθηση και ενθάρρυνση κάθε μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με τους τομείς των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Δίνεται μοναδική ευκαιρία στους μαθητές, στη νέα γενιά, να γνωρίσουν από κοντά το θαυμαστό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και τις άπειρες εφαρμογές που αυτή έχει στην καθημερινότητα μας καθώς επίσης να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής και να αποτελέσουν τους αυριανούς πρωτοπόρους σε αυτό το αντικείμενο.

Παράλληλα η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής συμβάλλει στην απόκτηση χρήσιμων τεχνολογικών δεξιοτήτων και στην ανάπτυξη ερευνητικού πνεύματος και επιστημονικής μεθοδολογίας από τους εμπλεκόμενους μαθητές.

Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στόχο έχει την επαφή των μαθητών με προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία, που με τη χρήση τους θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν, υπό το πρίσμα των επιστημονικών-τεχνολογικών απαιτήσεων, στην παγκόσμια κοινότητα.

Οι μαθητές στα μονοπάτια της εφαρμογής και όχι μόνο της μελέτης, των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και της Πληροφορικής, λειτουργούν ως μικροί εφευρέτες και προβαίνουν στην κατασκευή μοντέλων. Έχουν την ευκαιρία μέσα από τις Θετικές Επιστήμες, να κατανοήσουν ότι η δράση και η κίνηση στη φυσική θα φτιάξει τα γρανάζια σε ένα ρομπότ που τελικό αποδέκτη έχει κάθε πολίτη, στοχεύοντας στην ποιοτική αναβάθμιση τη ζωής και της καθημερινότητάς του.

Η εκπαίδευση, ως κοινωνική συνιστώσα οφείλει να ανταποκρίνεται πάντα στις προκλήσεις του μέλλοντος και να παρακολουθεί τις αλλαγές αυτές αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδακτικής πράξης και τη βελτίωση του μαθησιακού αποτελέσματος.

Σε αυτήν την κρίσιμη για την Ελλάδα κοινωνική και οικονομική συγκυρία, η νέα γενιά της χώρας μας επενδύει στο παρόν με πρωτοποριακούς και καινοτόμους τρόπους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. Η ελπίδα για έξοδο από την ύφεση και μία σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι στα χέρια τους.

Ο μαθητής πλέον, δεν είναι ένας παθητικός δέκτης αυτών που διαδραματίζονται μέσα στην τάξη, αλλά γίνεται ενεργός συμμέτοχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δρα, δημιουργεί και οικοδομεί τη γνώση μέσα από ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες μάθησης.

Η εκπαιδευτική ρομποτική έρχεται επομένως να αλλάξει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της διδασκαλίας προτάσσοντας τη μετάβαση από τη διδακτική θεωρία στην πράξη. Ενεργοποιεί το ενδιαφέρον του μαθητή, οικοδομώντας την καλύτερη επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Αποτελεί τη «σκαλωσιά» για την ανάπτυξη συνθετότερων ικανοτήτων και δεξιοτήτων, την υποστήριξη και ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας και τελικά, την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαιδευτικού αποτελέσματος μέσα από την άμεση και ταυτόχρονα δυναμική διαχείριση σύνθετων προβλημάτων.

Στο δικτυακό τόπο του WRO Hellas http://WWW.WROHELLAS.GR μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και πιο συγκεκριμένα στο μενού Ολυμπιάδα Ρομποτικής Διεθνής Διαγωνισμός.

Ως επιμύθιο, αναμένουμε και θεωρούμε υποχρέωσή σας να συμπεριλάβετε στο άρθρο 50 την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μαζί και με τις άλλες Μαθητικές Ολυμπιάδες και μάλιστα προτείνουμε να επιβραβεύονται οι μαθητές που καταλαμβάνουν θέσεις από 1-6 στα πρότυπα των Ολυμπιακών αγώνων στα σπορ.

Εκ μέρους του WROHellas,
Αρης Π. Λούβρης – Αντιπρόεδρος.