Ρομπότ: Απειλή για τις θέσεις εργασίας ;

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες για κάποιες έρευνες που αφορούν στην “επέλαση” των μηχανών [λέγε με Robotics]. Τι λένε όμως αυτές οι [έγκυρες σαφώς] έρευνες που αναδημοσιεύονται σε πλήθος άρθρων στο Διαδίκτυο, που “πέφτουν από τα σύννεφα” με το θέμα, λες και δεν είναι ήδη δεδομένο ή ήδη πραγματικότητα…

Αναφέρονται λοιπόν στο γεγονός ότι οι θέσεις απασχόλησης, ειδικά για εργαζόμενους χαμηλότερων βαθμίδων, απειλούνται από την αυτοματοποίηση, ενώ σε αυτό συμφωνούν εταιρείες και πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, στην ανάλυσή της PwC εκτιμάται ότι περίπου το 30 % των θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν δυνητικά να κινδυνεύουν με την εισαγωγή των ρομπότ από τις αρχές του 2030. [Μήπως αυτό συμβαίνει ήδη σε τεράστιες βαριές βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η μικροηλεκτρονική, η ενέργεια και όχι μόνο;]

Για εκείνους που έχουν ως εφόδιο μια βασική εκπαίδευση, ο δυνητικός κίνδυνος από την εισαγωγή των… R2D2 και C3PO [λέγε με ρομπότ] φτάνει ακόμα και το 46% στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το σαφώς χαμηλότερο ποσοστό του 12% για άτομα με προπτυχιακές και ανώτερες σπουδές. Ο κίνδυνος απώλειας των θέσεων εργασίας εμφανίζεται χαμηλότερος σε τομείς όπως η υγεία και η κοινωνική εργασία, όπου φτάνει στο 17 %. Βρίσκεται όμως ιδιαίτερα αυξημένος σε τομείς όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση, όπου το ποσοστό εκτινάσσεται στο 56 %, η μεταποίηση στο 46 % και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όπου αγγίζει το 44 %.

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι νέες τεχνολογίες σε τομείς όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, θα δημιουργήσουν εντελώς νέες θέσεις εργασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προστεθούν επιπλέον κέρδη στις επιχειρήσεις και θα στηρίξει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως αυτοί των υπηρεσιών, λόγω του ότι σε αυτές είναι [προς το παρόν τουλάχιστον] δυσκολότερο να υπάρξει πλήρης και καθολική αυτοματοποίηση –αν και θεωρώ ότι ούτε αυτό θα αργήσει να αλλάξει.

Επιπλέον, βάσει μιας άλλης μελέτης της McKinsey, εκτιμάται ότι περίπου το 50% των δραστηριοτήτων στον τομέα της εργασίας θα πληγεί από την αυτοματοποίηση. Δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί ότι μόνο ένα 5% των επαγγελμάτων δύναται να αυτοματοποιηθεί πλήρως.

Σε παρόμοια επίπεδα κινείται και σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία το 47% περίπου των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ κινδυνεύει από τον αυτοματισμό και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. Ως παραδείγματα δίνονται σε γενικές γραμμές η μείωση των θέσεων εργασίας από τη ρομποτική χειρουργική, η ενημέρωση τελικών χρηστών και καταναλωτών από ρομπότ αλλά και η αυτόνομη οδήγηση!

Οι κολοσσοί του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας –και όχι μόνο– έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους με “αρμάδες” τεχνητών εγκεφάλων και ρομπότ, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα, ενώ έχουν και λιγότερες ανάγκες “ξεκούρασης”.

Οδεύουμε λοιπόν προς το Skynet ή κάτι παρόμοιο; Διαφαίνεται κάπου στο [κοντινό] μέλλον η πλήρης μηχανοποίηση; Όσο κι αν ακούγεται τρομακτικό, είναι πιθανότατα αναπόφευκτο. Σε κάτι τέτοιο μάλλον βασίστηκε κι ο Bill Gates, ο οποίος εισηγήθηκε να πληρώνονται φόροι για κάθε ρομπότ που θα προσλαμβάνεται! Κάτι τέτοιο μάλλον με βρίσκει σύμφωνο και, ποιος ξέρει, μπορεί να έρθει η ώρα που θα δούμε και από τον C3PO απεργία για την καταπάτηση των ρομποτικών δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας για τα ρομπότ!

Πηγή: http://gr.pcmag.com/apopseis/26344/opinion/o-r2d2-kai-o-c3po-apeiloun-tis-theseis-ergasias-mas