Μεγάλη Ευρωπαϊκή Διάκριση για τη μαθητική διαστημική ομάδα Ραφήνας RAFINA SPACE TEAM. 

Διαστημική Ομάδα Ραφήνας

Η ομάδα μας είναι στους νικητές του διαγωνισμού LPS 2019 Climate Detectives School Award που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ESA και θα συμμετέχει στο συνέδριο Living Planet Symposium στο Μιλάνο στις 14 Μαϊου 2019.

Η ομάδα μας αποτελείται από μαθητές του 3ου Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας), του Γυμνασίου Ραφήνας, του ΕΠΑΛ Ραφήνας και του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Dear RAFINA SPACE TEAM,

We are delighted to inform that your team has been selected as one of the winners of the LPS 2019 Climate Detectives School Award!

ESA Education and the jury of ESA Earth observation experts were impressed with your application and are looking forward to welcoming you at the Living Planet Symposium in Milan on 14 May 2019 (see programme details below this email). «

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία( EUROPEAN SPACE AGENCY – ESA) στα πλαίσια του προγράμματος CLIMATE DETECTIVES διοργάνωσε εφέτος ένα νέο σχολικό πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας μεταξύ 8 και 15 ετών, που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου του 2018 και εξελίχθηκε όλη τη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές κλήθηκαν να «κάνουν τη διαφορά», να εντοπίσουν ένα κλιματικό πρόβλημα στο άμεσο περιβάλλον τους και με λεπτομερείς παρατηρήσεις στην συνέχεια να το ερευνήσουν ως «Κλιματικοί Ντετέκτιβ» χρησιμοποιώντας διαθέσιμες πλατφόρμες με δορυφορικές εικόνες όπως αυτής της συστοιχίας COPERNICUS η και με επιπροσθετικές μετρήσεις αισθητήρων εδάφους. Με βάση την έρευνα τους και τα αποτελέσματα που προέκυψαν τους, οι ομάδες πρότειναν τρόπους παρακολούθησης, ευαισθητοποίησης και διαχείρισης του προβλήματος που εξερεύνησαν.

Μέσα από αυτό πρόγραμμα οι μαθητές έμαθαν ότι το μικροκλίμα κάθε μιας περιοχής είναι αναπόσπαστο μέρος του γενικότερου κλίματος στη Γη και ότι επιδρά σημαντικά σε αυτό τοπικά και πως σε ένα περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο σύστημα πόση σημασία έχει ο σεβασμός και η σωστή διαχείριση της ανθρώπινης οικιστικής παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον που μας περικλείει.

Μετά τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού όπου η πύρινη λαίλαπα επέφερε τεράστιο πλήγμα στο ανθρώπινο και οικιστικό και φυσικό οικοσύστημα στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας αναπτύχθηκε μια μαθητική πρωτοβουλία να μελετηθούν επισταμένως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της φωτιάς και μέσα από την γνώση αυτή να εκκινήσει μια ορθολογική και όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τεκμηριωμένη διαχείριση της αποκατάστασης για την απαρχή της «επόμενης ημέρας».

Έτσι σχηματίστηκε η μαθητική Διαστημική ομάδα Ραφήνας RAFINA SPACE TEAM, στα πλαίσια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μαθητικού προγράμματος «ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ» σε συνεργασία με την αντίστοιχη διαστημική ομάδα Καλαμάτας υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και E3STEM, που τρέχει με την επιστημονική και τεχνική καθοδήγηση του εμπνευστή της ιδέας Δρ. Τάκη Παπαδόπουλου.

Η ομάδα αυτή με την γενική προγραμματική επιμέλεια του καθηγητή Αριστείδη Παλιούρα αποτελείται από μαθητές του 3ου Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας), του Γυμνασίου Ραφήνας, του ΕΠΑΛ Ραφήνας και του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν οι καθηγήτριες Άννα Σαμαρά (Γυμνάσιο Ραφήνας) και Όλγα Νάνου (ΕΠΑΛ Ραφήνας).

Στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού διαγωνιστικού προγράμματος CLIMATE DETECTIVES της ESA η μαθητική Διαστημική ομάδα Ραφήνας RAFINA SPACE TEAM συνέταξε μια μελέτη εξετάζοντας με δορυφορικές εικόνες τις αλλαγές στις τιμές σε κρίσιμους περιβαλλοντικούς δείκτες (NDVI, Land Surface Temperature, SAVI, GNDVI, SOIL COMPOSITION INDEX, PIGMENT SPECIFIC SIMPLE RATIO, FERROUS SILICATES, NORMALIZED DIFFERENCE SALINITY INDEX,MIR/Red Eisenhydroxid Index -2FeOH3) ) αναλύοντας την διαφοροποίηση στις τιμές των δείκτων αυτών χρονικά και από σημείο σε σημείο ανά την περιοχή που υπέστη την μεγάλη καταστροφή από την φωτιά πέρυσι τον Ιούλιο, εξετάζοντας ευρέως τις χρονοσειρές των δορυφορικών δεδομένων.

Η μελέτη αυτή απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και εξελέχθη ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες από την κριτική επιτροπή της ESA.

Όλη η ομάδα προσεκλήθη από την ESA να παρευρεθεί στο Μιλάνο στις 14 Μαΐου στο Συμπόσιο «Living Planet Symposium».

Living Planet Symposium: https://lps19.esa.int/Ni…/living-planet-symposium-2019/lps19