Ρομπότ που κάνουν γυμναστική και ιδρώνουν!

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διάφορα ρομπότ που προσπαθούν να εκτελέσουν άλλες φορές με σχετική επιτυχία και άλλες όχι κινήσεις και δραστηριότητες που έμοιαζαν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο. Ετσι έχουμε δει ρομπότ να λειτουργούν ως γραμματείς, ως δάσκαλοι, ως μάγειρες ακόμη και ως τροχονόμοι. Στην πατρίδα της ρομποτικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, μια ομάδα μηχανικών πήγε το πράγμα ένα βήμα παρακάτω όσον αφορά την ανάπτυξη ρομπότ που μιμούνται τον άνθρωπο.

Η ομάδα δημιούργησε δύο ρομπότ που όχι μόνο μπορούν να κάνουν γυμναστική (πους-απς, κοιλιακούς, διατάσεις, εκτάσεις κ.λ.π.) αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι καθώς κάνουν τις ασκήσεις… ιδρώνουν! Τα ρομπότ ονομάστηκαν Kengoro και Kenshiro και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Los Angels Times τα δύο ρομπότ έχουν πλήθος εφαρμογών. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να αντικαταστήσουν τις κούκλες που χρησιμοποιούνται στα τεστ αντοχής αυτοκινήτων για να διαπιστώνουν οι ειδικοί με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ζημιές που προκαλούνται στους επιβάτες σε μια σύγκρουση. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή προσθετικών άκρων αλλά και στην καλύτερη κατανόηση των κινήσεων του ανθρώπινου σώματος.

«Οι περιορισμοί στην κατασκευή ανδροειδών είναι ότι έχουν σχεδιαστεί βασιζόμενα στις αρχές των συμβατικών αρχών μηχανολογίας, ηλεκτρονικών και πληροφορικής. Ετσι τα ρομπότ κατασκευάζονται κατά βάση από «σκληρά», από άκαμπτα υλικά ενώ το ανθρώπινο σώμα εκτός από τον σκελετό αποτελείται από εύκαμπτα υλικά όπως μύες, δέρμα και ιστούς (χόνδρους κ.α.) που μας δίνουν μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε κάθε είδους καταστάσεις και περιβάλλον. Οι δημιουργοί των ρομπότ τα κατασκευάζουν συνήθως έχοντας κατά νου ότι αυτά πρέπει να εκτελούν μια συγκεκριμένη εργασία και μόνο.

»Αντιθέτως, δικός μας στόχος είναι να κατασκευάσουμε ανδροειδή βασιζόμενα στα ανθρώπινα συστήματα όπως την μυοσκελετική δομή του ανθρώπου, το νευρικό σύστημα και τους μηχανισμούς επεξεργασίας των πληροφοριών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εσωτερικούς μηχανισμούς του ανθρώπου και έτσι να δημιουργηθούν ρομπότ που θα προσομοιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα και έρευνες από τους επιστήμονες» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Robotics».

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιγράψουν τη λειτουργία διαφόρων οργάνων και μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος (τένοντες, κλειδώσεις) ώστε τα δύο ρομπότ να έχουν την μέγιστη δυνατή ανθρώπινη κίνηση και όπως αναφέρουν, αν και τα κατάφεραν καλύτερα από κάθε άλλη ανάλογη προσπάθεια, εντούτοις χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος για να κατασκευαστεί ένα ανδροειδές παρόμοιο με αυτά που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Blade Runner. Πάντως το πιο εντυπωσιακό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που κατάφεραν να εμφυτεύσουν στα δύο ρομπότ οι ερευνητές είναι αυτό της παραγωγής ιδρώτα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεχνητό σύστημα εφίδρωσης ώστε να απελευθερώνεται θερμότητα από τα μοτέρ των ρομπότ. Οπως υποστηρίζουν, προσθέτοντας στα ρομπότ τέτοια ανθρώπινα χαρακτηριστικά θα φωτιστεί η λειτουργία τω εσωτερικών μηχανισμών του ανθρώπου και έτσι μπορεί να ανακαλυφθούν νέες θεραπευτικές μέθοδοι για διάφορες ασθένειες και τραυματισμούς. Τέτοια ρομπότ θα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην δημιουργία καλύτερων τεχνητών μελών.

 

Πηγή: http://www.protagon.gr/themata/robot-pou-kanoun-gymnastiki-kai-idrwnoun-44341539656